Bemutatkozik a 6. kerület

6. Mariahilf

A 6.kerület Bécs szó szerint legmeredekebb kerülete, melynek köszönhetően a Mariahilfer Straße és a Naschmarkt között kb. 30 méteres szintkülönbség van. A Mariahilfer Straße mára Bécs iknokinus, autómentes bevásárlóutcávájá nőtte ki magát. A bevásárlóutca lényegében egy főút a belváros és a Schönbrunn között, mely számos üzletével óriási kínálatot nyújt a vásárolni vágyóknak. A bevásárlóutca bár Mariahilfről kapta a nevét, valójában a 6. és a 7. kerület között helyezkedik el és kevésbé ismert külső része folytatódik a 15. kerületben. A környező kis utcákban jobbnál jobb kiskereskedelmi egységek, valamint különféle éttermek várják az erre járókat.

Mariahilfer Straße
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

Jelenleg átlagosan 8.472 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért, amivel Mariahilf így az 5.legdrágább kerületnek számít ingatlanvásárlás szempontjából. A hosszútávú értéknövekedést nézve az árak stabilan ívelnek felfelé 2012 óta. A bérlakások tekintetében az átlagos négyzetméterára jelenleg 17,66 EUR/m2. Ezzel az árral a 6. kerületi bérlakások a 3. legdrágábbnak számítanak a városban. A bérlakások magas árfekvésének oka, hogy az alapból is városközponti kerület a most épülő metróvonalnak köszönhetően még keresettebb helyen fog állni lakáskeresés szempontjából.

Az öröklakások átlagos vételára a 6. kerületben 2012 óta közel megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerület lakossága 7,9%-os növekedést mutat 2010 óta, jelenleg 31.000 ember lakik Mariahilfben, amely 1,7%-a a város teljes lakosságának. A kerület nagyon kedvelt főleg a külföldiek körében, ezen belül is a német állampolgárok 5,6%-al állnak az első helyen.

Haus des Meeres
Fotó: Unsplash

Amit nem érdemes kihagyni a 6. kerületben

A bevásárlóutca szomszédságában található a Haus des Meeres névre hallgató, több mint 10 ezer állatnak otthont adó tropikárium, amely egy II. világháborús flaktoronyban került kialakításra. A tropikárium 11 emeleten helyezkedik el, legtetején egy újonnan felújított kávéházzal nyújt kellemes kikapcsolódást. A hely különlegessége, hogy a legfelső szinten egy üvegfalú panorámaterasz található, mely 360 fokú kilátást nyújt a városra.

A kellemes hangulatú Raimundhof egy a Mariahilfer Straßét és a Windmühlgassét összekötő átjáró, tele apró üzletekkel.

Közvetlenül a Haus des Meeres szomszédságában található az Apollo-mozi, mely az 1904-ben épült Apolló-színházban került kialakításra. A 12 teremben elhelyezkedő több mint 2000 ülőhelyével az egyik legnagyobb mozinak számít Ausztriában, kedvező elhelyezkedésének köszönhetően profitál a Mariahilf utcájának közelségéből.

A Mariahilfer utca alatt található Európa negyedik legszebb lépcsője, Fillgrader lépcső, mely különlegesen szép kivitelezése miatt vonzza a turistákat.Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Stadtbekannt.at, Meinbezirk.at,  Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021