Bemutatkozik az 5. kerület

5. Margareten

Az 5. kerület a belső kerületek között frissítően laza hangulával hívja fel magára a figyelmet. A környék mindig is vonzotta a művészeket, itt élt és alkotott például Falco, a 80-as évek legendás popikonja. Napjainkban többnyire diákok és start-up vállakozások élénkítik a korábbi munkásnegyedet a Naschmarkt és a Margaretenplatz körül.

Lakáspiac

Jelenleg átlagosan 5.992 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért, így az 5. kerület a megfizethető belvárosi kerületek közé tartozik. A kerület a 15. legdrágább kerületnek számít Bécsben. A hosszútávú értéknövekedést nézve az árak stabil növekedést mutatnak 2012 óta. Bérlakások tekintetében az átlagos négyzetméterára jelenleg 15,20 EUR/m2. Ezzel az árral az 5. kerületi bérlakások a legolcsóbbak közé tartoznak Bécsben. A bérlakások alacsonyabb árfekvésének egyik oka, hogy a kerületben rendkívül sok a régi építésű, nagypolgári társasház, melyek bérleti díjai hatóságilag szabályozottak.

Az öröklakások átlagos vételára a 5. kerületben 2012 óta közel megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerület lakossága az elmúlt 10 év alatt 5,3%-al növekedett, jelenleg 55.000 ember lakik Margaretenben, amely 2,9%-a a város teljes lakosságának. A kerületi ingatlanok 43%-a bérlakásként szolgál, nagyon kedvelt környék a diákok körében, hiszen több mint 5.000 diák, főként egyetemisták laknak ebben a kerületben.

A Margaretenhof részlete
Fotó: Unsplash

Amit nem érdemes kihagyni az 5. kerületben

Kis mérete ellenére kényelmes és otthonos hangulatot nyújt a Budapest Bistro, mely nagy utcafrontú ablakaival várja vendégeit egy finom kávéra vagy süteményre a kedvelt Pilgramgassén. A bisztró Budapest könnyed hangulatát hozza el Bécsbe magyaros finomságokkal fűszerezve. A magyar tulajdonosok, Lívia és Péter, saját maguk állnak a pult mögött és várják vendégeiket akár egy gyors kávéra vagy egy laktató reggelire.

A Budapest Bistrotól a Pilgramgassén lefelé haladva a kerület főterére, a Margaretenplatzra érkezünk. Itt található a Margaretenhof, Bécs egyik legszebb bérháza, valamint a Schlossquadrat (Kastélynegyed), egy a 14. századig visszanyúló történelmi épületkomplexum, ahol egykori iparosok és kereskedők üzletei helyén, ma elsősorban felkapott éttermek működnek.

Budapest Bistro a Pilgramgassén
Fotó: © Budapest Bistro

A Wientalterrasse egy az U4-es metró vágányai és részben a Wien-folyó felett kiépített terasz, amely nyilvános parkként szolgál. A terasz kellemes fapadlójának hála akár mezítláb is évlezhetik itt szabadidejüket a látogatók.

A kerület nyugati, eddig kevésbé népszerű részére jelentős felértékelődés vár, hiszen gőzerővel épül az U2-es metró meghosszabbítása, melynek 3 új megállója is a kerületben található. Az új U2-es és már meglévő U4-es megállónak köszönhetően a Pilgramgasse fontos átszállóhellyé válik. A következő megálló a Reinprechtsdorfer Straße lesz, ahol az egész környék felpezsdülését várják az új metrómegálló megnyitásától. A Matzleinsdorfer Platzon találkozik majd az U2-es vonal 4 villamosvonallal, a badeni tram-trainnel és a vasútállomással, ahol a városi gyorsvasút törzsvonalai és regionális vonatok is megállnak. A 3 új metrómegálló megnyitását 2028-ig tervezik. Az építkezés azonban nem áll meg, a Matzleinsdorfer Platzól még 2 új megállót kap a metró egészen a Wienerbergig.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021