Raiffeisen Ingatlanpiaci trendek: A lakás Ausztriában mint biztonsági eszköz: a kedvező folyamatok kitartanak

A Raiffeisen Bank októberi elemzésében 4 aktuális trendet azonosított az ausztriai ingatlanpiacon:

  • Az áremelkedést a koronaválság tovább gyorsította
  • A vagyoni biztonság az elsődleges szempont a tranzakcióknál
  • Egyértelműen megnövekedett kereslet
  • A zöld övezethez közel eső ingatlanok a legkedveltebbek

A korábbi időszak alacsony kamatkörnyezete mellé a biztonságos eszközök iránti igény is megjelent az ingatlanpiaci keresletben, amelyet az átmeneti gazdasági visszaesés sem tört meg. A rövid távú trendet elképzelhető, hogy lassítja majd a válságból fakadó bizonytalanabb jövedelmi helyzet, ám az alapvető tényezők az ingatlanpiaci trend folytatódását vetítik előre: a kamatok alacsonyak maradnak, a kínálat csökkenő mederben, a frekventált fekvésű ingatlanok száma korlátozott. A gazdasági válságban pedig az ingatlan Ausztriában megbízható menekülési eszköz, a „kemény valuta” szimbóluma. A városokban az otthoni munkavégzésre alkalmas vagy erkéllyel rendelkező lakások különösen felértékelődtek. A jó infrastruktúrával rendelkező, iskolák, óvodák közelében, gyors internet elérést biztosító ingatlanok szintén profitáltak ezekből a folyamatokból. A folytatódó gyengébb gazdasági környezet várhatóan továbbra is inkább a kereskedelmi célú ingatlanokat sújtja, a rugalmasabb lakóingatlanok az értéket tekintve a válságból megerősödve kerülhetnek ki.

Raiffeisen előrejelzés: Az osztrák reál GDP változása 2020 második negyedévétől

A Raiffeisen a gazdaságban a 2020-as nagy, mintegy 7,5%-os visszaesést követően 2021-ben mérsékelt bővülésre számít (3,5%), az ingatlanárak értéknövekedése viszont jövőre is 1,2 és 5% között alakulhat, vagyis az áremelkedés folytatódhat az alábbi tényezők alátámasztásával:

  • A gazdasági ciklus új normákra épül: hosszabb távon is maradhatnak az alacsony kamatok
  • A gazdasági kockázatok most már mindenki számára átláthatóak, új negatív meglepetés kevésbé valószínű
  • Az ingatlanpiac alapvető emelkedő trendje érvényben marad
Raiffeisen előrejelzés: Az osztrák országos lakásárindex változása

A kedvező demográfiai tendencia kissé visszafogottabban, de jelen van (a következő 5 évben a népesség tovább növekszik, csak mérsékeltebb ütemben, mint az előző 5 évben.) Bécsben a releváns korú és pénzügyi helyzetű csoportok növekedése erőteljesen folytatódik.

A korábbi évek megemelkedett építkezési aktivitása úgyszintén egyensúlyban tartja a piacot.

Forrás:
https://www.raiffeisen-immobilien.at/storage/uploads/153b49cf-e732-4dbe-af48-ceba10f9e4b5/Presseunterlagen_Immobilienmarktbericht-%C3%96sterreich-20201006.pdf
Utolsó hozzáférés 2020.11.06-án