Bemutatkozik a 3. kerület

3. Landstraße

A bécsi belváros keleti kapuja. A Wien Mitte-pályaudvar és modern környéke az osztrák főváros egyik mozgatórugójává nőtte ki magát. A kerületben található legfontosabb látnivalók a Belvedere-kastélykomplexum és a Hunderwasser-ház, de a Duna-csatorna partján elterülő Landstraße sokkal többet nyújt a felfedezni vágyók számára.

A Belvedere és a híres Canaletto-látkép
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

Az átlagos öröklakás négyetméterárak tekintetében a 3. kerület Bécs 7., míg a bérleti díjak árfekvése alapján a 2. legdrágább kerülete. Jelenleg átlagosan 7.452 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért. 2012 óta a kerületi öröklakások árai kb. 61%-kal emelkedtek. A bérlakások átlagos négyzetmérerára jelenleg 17,69 euró, ennél magasabb átlagárat csak az 1. kerületben találni. A bérleti díjak az elmúlt években stabilan 17-18 EUR/mközött alakultak.

Az öröklakások átlagos vételára a 3. kerületben 2012 óta biztos növekedést mutat
Forrás: immopreise.at

A kerületben 1.494 új építésű lakás található, amely az összes bécsi új építésű lakás 7,3%-a. 38 m2 lakóterület jut egy emberre, ez kis mértékben a bécsi átlag 35 m2 felett van. 91.680 fős lakosságszámával Landstraße Bécs 10. legnépesebb kerülete. A kerület lakossága 2010 óta 10,4%-kal nőtt, a legtöbb ide költöző német, szír, román, afgán és magyar állampolgárságú. Jelenleg a lakosság 67,8%-a osztrák állampolgár, amely alig több mint 1%-kal alacsonyabb a bécsi átlagnál.

A 3. kerület az ingatlanfejlesztők kedvelt célpontja. Az utóbbi években egész városrészek nőttek ki itt a földből, ilyenek a Trienna Living vagy a Triiiple-projekt. A Triiiple 3 darab 31-34 emeletes toronyháza mára meghatározzák Bécs keleti részének látképét. A nemrégiben átadott 260 lakásos projektben még mindig vannak eladó ingatlanok ajánlataink között.

Amit nem érdemes kihagyni a 3. kerületben

A Belvedere és a Hundertwasserhaus mellett érdemes felkeresni a Rochusmarktot, az egykori virágpiacot, amely ma népszerű bevásárlóhely élelmiszerstandokkal és büfékkel. A piactól nem messze nyílik a Sünnhof-Passage, a kerület 2 fontos útját, a Landstraßer Hauptstraßét és az Ungargassét összekötő átjáró. A Biedermeier-házakkal szegélyezett, szűk, macskaköves átjáró különlegessége, hogy az év nagy részében színes esernyők díszítik, illetve karácsonyi és húsvéti dekoráció is látható. 

Sünnhof-Passage a Rochusmarkt közelében

A Rochusmarkttól néhány saroknyira található a hangulatos Arenbergpark, melynek képét kettő, a II. világháború idején épült flaktorony határozza meg. A Főpályaudvar szomszédságában álló hatalmas egykori katonai komplexum, az Arsenal ad helyet az Osztrák Hadtörténeti Múzeumnak. A kerületben található továbbá, a kissé félreeső St. Marx temető, ahol Mozart sírja áll.

A 3. kerület a kulináris élvezetek kedvelői számára is bőven nyújt felfedeznivalót. A Stadtparkban található, gourmet osztrák konyhára specializálódott Steirereck Ausztria egyik legelőkelőbb étterme. A lazább kikapcsolódásra vágyók számára nyaranta kihagyhatatlan a legendás Strandbar Hermann a Duna-csatorna és a Wien folyó találkozásánál. Az utóbbi években felkapott bevásárlóutcává fejlődött Landstraßer Hauptstraße szintén kiváló éttermekkel várja az oda látogatókat.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021