Bemutatkozik a 4. kerület

4. Wieden

A Naschmarkt és a Belvedere, valamint a Karlsplatz és a Főpályaudvar között elterülő 4. kerület Bécs egyik legkisebb, mégis prominens kerülete. A sűrűn beépített kerületben nagyon alacsony a zöldfelületek aránya, ennek ellenére is Wieden az osztrák főváros egyik legkeresettebb és legelőkelőbb kerülete, amely belvárosi fekvésének, a rengeteg kulturális intézménynek és jó étteremnek köszönhető.

A Karlsplatz metrómegálló Otto-Wagner-pavilonja
Fotó: Pixabay

Lakáspiac

Az átlagos öröklakás négyetméterárak tekintetében a 4. kerület jelenleg Bécs 4. legdrágább kerülete, míg a bérleti díjak árfekvése alapján a 13. legdrágább. Jelenleg átlagosan 9.434 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért. 2012 óta a kerületi öröklakások árai közel megduplázódtak. A bérlakások átlagos négyzetmérerára jelenleg 16,03 euró. A bérleti díjak az elmúlt években stabilan 16-17 EUR/mközött alakultak. A bérlakások alacsonyabb árfekvésének oka, hogy a kerületben rendkívül sok a régi építésű, nagypolgári társasház, melyek bérleti díjai hatóságilag szabályozottak.

Az öröklakások átlagos vételára a 4. kerületben 2012 óta közel megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerület lakossága mindössze 33.212 fő, ez Bécs lakosságának csupán 1,7%-a. Az új építésű lakások száma itt olyannyira alacsony, hogy 2021-ben mindössze 15 darab új lakást adtak át a kerületben. A 4. kerületi lakosok jólétét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az átlagos kerületi lakos 44m2-en él, ami magasan a bécsi átlag 35 m2 felett van. A kerület lakói között 67,5% az osztrákok aránya, amely valamennyivel a bécsi átlag alatt van. A legtöbb külföldi német származású.

A Karlskirche a 4. kerület jelképe
Fotó: Shutterstock

Amit nem érdemes kihagyni a 4. kerületben

A kerület jelképe, az ausztriai barokk építészet remekműve a Károly-templom (Karlskirche), amely megannyi stílust vegyítve Ausztria egyik legkülönlegesebb egyházi építménye. A templom közepén álló panorámalifttel közel 33 méter magasságig lehet utazni, ahol a kupola egyik ablakából egyedülálló kilátás nyílik belvárosra, egy platformról pedig közelről tekinthetőek meg a kupola freskói. A kerület másik említésre méltó temploma az Elisabethkirche (Szent Erzsébet-templom), amely a nyílegyenes Argentinierstraße közepén áll egy hangulatos téren.

Szent Erzsébet-templom
Fotó: Unsplash

A kerület északnyugati, a Karlsplatzhoz és Naschmarkthoz közeli, Freihausviertel nevű része tele van jobbnál jobb éttermekkel és kávézókkal. A Schleifmühlgasséban található a Vollpension cukrászda, ahol nagymamák és nagypapák sütnek, valamint szolgálnak ki. A kávézó mára alacsony nyugdíjú időseket segítő szociális projektté bővült. Ugyanitt, a Freihaus-negyedben található a Schikaneder, Bécs egyik legrégebbi mozija, valamint számos más izgalmas étterem és művészeti galéria.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021