Bemutatkozik a 2. kerület

2. Leopoldau

A Duna és a Duna-csatorna között terül el Bécs 2. kerülete, Leopoldau, magyar nevén Lipótváros. Leopoldau Bécs egyik legnagyobb kiterjedésű kerülete, 19,24 km2-es területével hajszál híján nagyobb, mint az összes többi belvárosi kerület együttvéve. A kerület térképére tekintve nem meglepő, hogy a belváros zöld szívének, tüdejének tartják, hiszen a kerületet 6 millió négyzetméternyi erdő, mező és vízfelület borítja, melyek nagy része a Práterben és az Augartenben található.

2. kerületi látkép a Práter ikonikus óriáskerekével
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

A belvárosi kerületek közül jelenlegi 6.814 négyzetméterárával Leopoldau épphogy helyet kapott a legdrágább kerületek top 10-es listáján. A 9 belvárosi kerület közül csak a 9. és az 5. kerületben alacsonyabbak az átlagos négyzetméterárak. 2012 óta a kerületi öröklakások árai kb. 60%-kal emelkedtek. Míg 2012 decemberében átlagosan 4.056 eurót kellett fizetni egy lakás négyzetméteréért, 2021 decemberében már 6.814 euró az átlagos négyzetméterár. A bérlakások négyzetméterára ezzel szemben alig változott az elmúlt 9 évben, stabilan 16-17 EUR/mközött mozog.

Az öröklakások átlagos vételára a 2. kerületben 2012 óta biztos növekedést mutat
Forrás: immopreise.at

A kerületben 2.218 új építésű lakás található, amely az összes bécsi új építésű lakás 10,9%-a. 33 m2 lakóterület jut egy emberre, ez kis mértékben a bécsi átlag 35 m2 alatt van. 105.848 fős lakosságszámával Leopoldau Bécs 4. legnépesebb kerülete. A kerület lakossága 2010 óta közel 12%-kal nőtt, a legtöbb ide költöző német, szír, román, afgán és magyar állampolgárságú. Jelenleg a lakosság 65,3%-a osztrák állampolgár, amely 4%-kal elmarad a bécsi átlagtól.

A Közgazdasági Egyetem Zaha Hadid által tervezett LC-épülete
Fotó: Unsplash

Amit nem érdemes kihagyni a 2. kerületben

A 2. kerület jelképe a Práter vidámparkja, érdemes azonban lekanyarodni a Prater Hauptallee sétányra is. A gesztenyefákkal szegélyezett sétány sugárútként szeli át a “Zöld Prátert”, a bécsiek által különösen kedvelt 6 km2 nagyságú parkot, amely részben máig megőrizte ártéri erdő jellegét.

Közvetlenül a vidámpark szomszédságában helyezkedik el a Bécsi Közgazdasági Egyetem (Wirtschaftsuniversität Wien) 2013-ban átadott kampusza, melynek minden egyes épületét egy-egy nemzetközi sztárépítész tervezte. A legtöbb épület szabadon látogatható, melyek közül a Zaha Hadid építésziroda által jegyzett, futurisztikus belső tereiről ismert LC-épület a legimpozánsabb.

Légvédelmi flaktorony az Augarten-parkban
Fotó: Pixabay

Hétvégén érdemes ellátogatni a Karmelitermarktra is, az egyik leghangulatosabb belvárosi piacra. Innen nehány saroknyira található az Augarten, Bécs egyik legszebb parkja. A barokk stílusú kert közepén áll a II. világháború idejéből megmaradt 2 légvédelmi flaktorony, melyek meghatározzák a park képét. A parkban álló Augarten-palotában található a Bécsi Fiúkórus székhelye is, ahol óvoda, általános iskola, gimnázium és internátus is működik kizárólag a fiúkórus tagjai számára.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021