Bemutatkozik az 1. kerület

1. Innere Stadt


Bécs 1. kerületét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A Belváros (Innere Stadt) a bécsi kultúra színpada: itt található az Állami Operaház, a Burgtheater, az Albertina, a Művészettörténeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Világmúzeum, valamint még számos más színház, múzeum és galéria is. Több kultúra ilyen kis területen talán nem is férne el. Ugyanez igaz az 1. kerület polgáraira is: 16.000 kerületi lakos osztozik a császárváros központján 250.000 itt dolgozóval és turistával.

A Graben ünnepi díszben
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

Az ingatlanok tekintetében Bécs 1. kerülete hagyományosan a főváros legdrágább kerülete, mind az eladó ingatlanok, mind a bérlakások tekintetében. 2012 óta a kerületi örökalkások árai csaknem megduplázódtak. Míg 2012 novemberében átlagosan 10.154 eurót kellett fizetni egy lakás négyzetméteréért, 2021 novemberben már 19.440 euró az átlagos négyzetméterár. A bérlakások négyzetméterára ezzel szemben szinte egyáltalán nem változott az elmúlt 9 évben, stabilan 19-20 EUR/mközött mozog.

Az öröklakások vételára az 1. kerületben 2012 óta megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerületben mindössze 131 új építésű lakás található, amely az összes bécsi új építésű lakás 0,6%-a. 55 m2 lakóterület jut egy emberre, amely magasan a bécsi átlag 35 m2 felett van. További érdekesség, hogy az 1. kerület az egyetlen Bécsben, amelynek csökkent a lakossága az elmúlt 10 évben. A kerület lakossága 2020-ban mindössze 16.047 fő volt, amely 2,9%-kal kevesebb, mint 2010-ben. A lakosság 74,4%-a osztrák állampolgár, amely 5%-kal magasabb a bécsi átlagnál. A legtöbb külföldi lakos német, orosz, szerb, olasz és amerikai.

Az eredeti Sachertorte a Hotel Sacher kávéházából

Amit nem érdemes kihagyni az 1. kerületben

Az 1. kerületben járva érdemes felkeresni a belváros legszebb parkjait, például a Volksgartent és a Burggartent. Utóbbi különlegessége a Pillangóház (Schmetterlingshaus), melyen a pillangókkal és trópusi növényekkel Bécs egyik legkülönlegesebb hangulatú kávézója, a Palmenhaus is osztozik. 

A Grabenen járva érdemes útba ejteni a Meinl am Graben nevű áruházat, ahol Bécs, Ausztria és a világ gourmet élelmiszer-kölönlegességeit vásárolhatjuk meg. A monarchia legpompásabb időszakát megidéző épület önmagában is megér egy látogatást.

Fotó: Alisa Anton (Unsplash)

A csillogó bevásárlóutcáktól távolabb eső, szűk, középkori hangulatot idéző utcákat szintén érdemes útba ejteni. Ilyen a Schönlaterngasse, a Blutgasse, a Bäckerstraße vagy a Mölkersteig.

A múzeumok kedvelői számára érdekes lehet a Weltmuseum (Világmúzeum), amely a világ egyik legnagyobb, minden kontinenst felölelő néprajzi gyűjteményével várja az érdeklődőket, jelenleg online tárlatvezetés keretein belül is.

Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021