Idén nincs megállás a bécsi ingatlanpiacon

2021-ben kilőttek a bécsi ingatlanárak

Hatalmas az öröklakásokra mutatkozó kereslet Bécsben és mindez igáig az évben látszólag féktelen. A hatalmas kereslettel sajnos továbbra is kifejezetten szerény kínálat áll szemben, a kínálat nagymértékű bővülése pedig a közeljövőben sem valószínű. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzet következménye az áremelkedés, amely minden bizonnyal folytatódni fog. Az öröklakások árai idén 5-7,5%-kal, a bérleti díjak viszont “csupán” az infláció mértékével emelkedtek.

Az ingatlanpiacra elsősorban a növekvő optimizmus, a gazdasági fellendülés és az alacsony kamatok voltak hatással. Az intézményi befektetők jelenleg szintén előszeretettel vásárolnak lakásokat. Míg a bérlakások árai stabilak maradtak, az öröklakások és nyugdíj előtakarékossági lakások áraira a nagyarányú áremelkedés volt jellemző. A drágulás mértéke elsősorban az ingatlan elhelyezkedésétől függ.

Bécsben idén 17.600 lakást adnak át, amely 1000-rel több, mint a tavalyi évben. 2022-ben 18.500 új lakást adnak át, 2023-ban viszont csökkenés várható az új lakások számában a kiadott építési engedélyeket tekintve. 2020-ban még meglehetősen sok építési engedélyt adtak ki, ennek hatása 2023-ig tarthat ki.

Kevés az építési telek
 

Bécsben jelenleg elsősorban a peremkerületekben és városfejlesztési területeken folynak építkezések, például a Főpályaudvar környékén, valamint a 10., 21., 22. és 23. kerületben. Általánosan elmondható, hogy nagyon kevés a kivitelezők számára megszerezhető építési telek.

Az idei év folyamán nagymértékben megnövekedett építőanyagárak területén jelenleg enyhülés érezhető, a drágulás vélhetően már túl van a tetőpontján.

A nyugdíj előtakarékossági lakások vásárlása még mindig igen keresett befektetési modell. Az eladott lakások átlagos mérete kis mértékben csökkent. A legtöbb befektető inkább a szobák száma, mintsem a lakóterület negysága alapján választ – kétszobás lakások 35-45 m2, a háromszobásak pedig 65 m2-ig kelendőek. A befektetési lakások átlagos vételára 2021-ben 245.000 euró volt, amely 10.000 euróval több, mint 2020-ban. Az átlagos négyzetméterár 2021-ben 4.850 euró (2020: 4.454). Az áramelekedés oka részben az építőanyagok árának emelkedése. Mivel a bérleti díjak jelenleg lassabban nőnek, mint az öröklakások vételárai, gyengébbek a hozamok is. Az EHL Immobilien ügyvezetője, Karina Schunker szerint az átlagos hozam viszont még így is kb. 3,2%, ami kimondottan jónak mondható Bécsben.

Forrás: Die Presse