“Betongold” a válság ellen

Berobbant a kereslet az öröklakások és házak iránt a válság alatt

A koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság tartósan kihat az ingatlapiacra is. A válság kirobbanása óta az osztrák és német ingatlanpiaci szakemberek erős megugrást tapasztaltak az öröklakásokra és házakra irányuló kereslet terén, mind a befektetők, mind a saját használatra keresők körében.

Az Immobilienscout24 elemzése szerint 2021 februárjában csaknem 33%-os keresletnövekedés volt tapasztalható az előző év februárjához képest. Az öröklakások pedig kismértékben ugyan, de népszerűbbek a házaknál.

Német nyelvterületen előszeretettel használják a “Betongold” (betonba öntött arany) kifejezést befektetési ingatlanok szinonimájaként. A 2020-as év adatai alapján szembetűnő, hogy a keresletet a saját használatra vásárlók mellett a befektetők is pörgetik, akik a válság alatt még szívesebben fektetnek ingatlanba.

A legnagyobb kereslet az új építésű, terasszal és/vagy kerttel rendelkező ingatlanokra irányul

A Raiffeisen előrejelzése szerint a 2021-es évben folytatódik a trend, így továbbra is az ingatlan marad a befektetők egyik legnagyobb kedvence a válság idején. A Buwog a jó elhelyezkedésű ingatlanok vételárainak 3,75–4,25%-os emelkedésére és változatlanul magas keresletre számít. Hasonlóan látja a helyzetet a Remax is: a történelmien alacsony kamatszint és az alternatív pénzügyi befektetési lehetőségek hiánya tovább fogja növelni a már most is csillapítatlan keresletet és vele együtt az ingatlanok árszintjét is. Ugyanakkor a magáncélra vásárlókkal szemben a befektetőknek kedvezhet, hogy a bankok a gazdasági válság miatt a válság előttinél magasabb tőkeerősségi mutatót követelhetnek meg majd a finanszírozásnál, így a saját használatra vásárlók nehezebben juthatnak hitelhez a jövőben.

A mai hírlevél mottója legyen ez: Betongold gegen die Krise = Betonba öntött arany a válság ellen!  

Forrás: Handelsblatt, Wiener Zeitung