Megegyezett a kormány: Jöhet a fűtés-rendszerváltás

Nagyszabású, országos szintű fűtéskorszerűsítésről döntött az osztrák kormány 2021 áprilisában. A kormány és a szövetségi tartományok megegyeztek, hogy 2035-ig le kell cserélni az összes széntüzelésű- és olajfűtést, 2040-ig pedig az összes gázfűtést az országban.

A Statistik Austria adatai szerint jelenleg kb. 3,9 millió háztartás van Ausztriában, melyek közül 1 millió rendelkezik gázfűtéssel és további félmillió fűt olajjal vagy szénnel. A kormány fokozatosan tervezi betiltani az említett 3 fűtéstípust. Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter (Zöldek) szerint az átállás nem csak a környezetvédelmet szolgálja majd, hanem a gazdaságot is. Az összesen 4,5 milliárd euróra rúgó állami befektetés 64.000 klímabarát munkahelyet is teremt majd Ausztriában.

Fotó: He Gong (Unsplash)

A szén- és olaj alapú fűtési rendszerek kivezetését 2035-ig tervezik megvalósítani, ennek részeként 2022-től a szén- vagy olajfűtést lecserélni kívánók már csak környezetbarát fűtési rendszer kiépítésére kaphatnak engedélyt. 2025-től le kell cserélni az összes kiöregedett szén- és olajkályhát. Az átállás második lépése, hogy 2040-ig  le kell cserélni az összes fosszilis gázzal működő fűtést, ezért 2025-től az új építésű házakban már nem engedélyezett a gázfűtés kiépítése.


A környezetszennyező szén-, olaj- és gázfűtések alternatívája többek között a távhő, a hőszivattyú, a napkollektorok és a fabrikett alapú fűtés. Egyelőre azonban kérdéses, hogy milyen módon zajlik majd az átállás például a több százezer bécsi régi építésű házban, amelyekben jelenleg szinte kizárólag egyedi gázfűtést alkalmaznak. A környezetvédő szervezetek üdvözlik a döntést, a WWF szerint azonban még gyorsabb tempóban kellene betiltani a környezetszennyező fűtésrendszereket.

A bécsi távhőszolgáltató és szemétégető Hundertwasser által tervezett épülete
Fotó: domeckopol (Canva)

Ausztriában még mindig több mint félmillió háztartásban fűtenek olajjal és további kb. 1 millióban gázzal. A jobboldali ÖVP és a Zöldek koalíciójából álló kormány azonban elkötelezett a környezetbarát fűtésre való átállás iránt: a Környezetvédelmi Minisztérium 650 millió euró állami támogatást különített el a következő 2 évre fűtéscsere és házfelújítások céljára. A különösen rászoruló háztartások számára pedig további 100 milliót különítenek el.

Forrás: DerStandard, Wiener Zeitung