Túl magas bérleti díj: 75.000 euró jár vissza a bérlőnek

Gyakran hangsúlyozzuk ügyfeleinknek, hogy az 1945 előtt épült ingatlanok nem kifejezetten alkalmasak befektetési célra. Az alacsonyabb árak és a bécsi nagypolgári házak elragadó szépsége miatt csábítónak tűnhet ugyan egy régi építésű ingatlan megvásárlása, tudni kell viszont, hogy az ilyen ingatlanok bérbeadása nem túl kifizetődő.

Ausztriában a legtöbb 1945 előtt épült „Altbau“ ingatlan bérbeadása hatósági bérleti díjhoz kötött. A hatósági bérleti díj Bécsben jelenleg 5,81 euró négyzetméterenként, amely az 1945 után épült „Neubau“ ingatlanokért kérhető kb. 14-15 eurós négyzetméterárhoz képest meglehetősen alacsony.

A díszes és ízlésesen felújított bécsi nagypolgári házakba nem nehéz beleszeretni
Fotó: Mihal Jarmoluk

Abban az esetben, ha a bérlő rájön, hogy a bérbeadója a hatóságilag kiszabott bérleti díjnál magasabb áron adja ki neki a lakást, visszakövetelheti a hatósági és a ténylegesen fizetett bérleti díj különbségét. Határozott idejű bérleti szerződés esetében akár a bérleti viszony kezdetéig visszamenőleg visszakövetelhető a bérleti díj különbsége. A turpisságra rájönni pedig nem nehéz, hiszen egyre több jogi cég vállalja a bírósági eljárás lefolytatását a bérlő képviselőjeként. Az ilyen cégek általában 36% jutalékot kérnek a visszajáró bérleti díj különség összegéből és komoly marketingkampányt folytatnak városszerte, valamint ügynökeik személyesen is járják a II. világháború előtt épült házakat, hogy új ügyfeleket szerezzenek.

Nagy belmagasság, magas ablakok
Fotó: Beazy / Unsplash

Egy ilyen „bérleti díjat csökkentő“ bírósági eljárásokat finanszírozó céget bízott meg bérleti szerződésének vizsgálatával az a bécsi hölgy is, aki 10 év után költözött ki 10. kerületi bérlakásából. Kiderült, hogy az érintett hölgy 10 éven át havonta 600 euróval fizetett többet 108 m2-es bérlakásáért, mint amennyit a bérbeadó törvényileg kérhetett volna érte, így sikeresen visszakövetelhet 75.000 eurót a lakás tulajdonosától. Az ügy még nem zárult le, a rekord magasságú összeg miatt a lakástulajdonos bírósághoz fordult, de az eljárást finanszírozó Miete Runter cég szóvivője szerint a kamatok miatt a bérlőt megillető összeg végül még magasabbra is rúghat, mint 75.000 euró!

Az említett hölgy figyelmét egyébként egy ismerőse hívta fel arra, hogy túl sokat fizetett. A hölgy ráadásul bizalmi kapcsolatot ápolt bérbeadójával, melynek a visszatérítendő összeget elnézve minden bizonnyal annyi. Ami viszont tény, hogy egyre több a bérleti díj visszaköveteléssel foglalkozó cég és a bérleti jogi felvilágosítás is egyre szélesebb körű, ezért egyre kevésbé érdemes régi építésű ingatlant a hatóságilag meghatározottnál magasabb bérleti díjon bérbeadni.

Forrás: DerStandard