Bemutatkozik a 6. kerület

6. Mariahilf

A 6.kerület Bécs szó szerint legmeredekebb kerülete, melynek köszönhetően a Mariahilfer Straße és a Naschmarkt között kb. 30 méteres szintkülönbség van. A Mariahilfer Straße mára Bécs iknokinus, autómentes bevásárlóutcávájá nőtte ki magát. A bevásárlóutca lényegében egy főút a belváros és a Schönbrunn között, mely számos üzletével óriási kínálatot nyújt a vásárolni vágyóknak. A bevásárlóutca bár Mariahilfről kapta a nevét, valójában a 6. és a 7. kerület között helyezkedik el és kevésbé ismert külső része folytatódik a 15. kerületben. A környező kis utcákban jobbnál jobb kiskereskedelmi egységek, valamint különféle éttermek várják az erre járókat.

Mariahilfer Straße
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

Jelenleg átlagosan 8.472 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért, amivel Mariahilf így az 5.legdrágább kerületnek számít ingatlanvásárlás szempontjából. A hosszútávú értéknövekedést nézve az árak stabilan ívelnek felfelé 2012 óta. A bérlakások tekintetében az átlagos négyzetméterára jelenleg 17,66 EUR/m2. Ezzel az árral a 6. kerületi bérlakások a 3. legdrágábbnak számítanak a városban. A bérlakások magas árfekvésének oka, hogy az alapból is városközponti kerület a most épülő metróvonalnak köszönhetően még keresettebb helyen fog állni lakáskeresés szempontjából.

Az öröklakások átlagos vételára a 6. kerületben 2012 óta közel megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerület lakossága 7,9%-os növekedést mutat 2010 óta, jelenleg 31.000 ember lakik Mariahilfben, amely 1,7%-a a város teljes lakosságának. A kerület nagyon kedvelt főleg a külföldiek körében, ezen belül is a német állampolgárok 5,6%-al állnak az első helyen.

Haus des Meeres
Fotó: Unsplash

Amit nem érdemes kihagyni a 6. kerületben

A bevásárlóutca szomszédságában található a Haus des Meeres névre hallgató, több mint 10 ezer állatnak otthont adó tropikárium, amely egy II. világháborús flaktoronyban került kialakításra. A tropikárium 11 emeleten helyezkedik el, legtetején egy újonnan felújított kávéházzal nyújt kellemes kikapcsolódást. A hely különlegessége, hogy a legfelső szinten egy üvegfalú panorámaterasz található, mely 360 fokú kilátást nyújt a városra.

A kellemes hangulatú Raimundhof egy a Mariahilfer Straßét és a Windmühlgassét összekötő átjáró, tele apró üzletekkel.

Közvetlenül a Haus des Meeres szomszédságában található az Apollo-mozi, mely az 1904-ben épült Apolló-színházban került kialakításra. A 12 teremben elhelyezkedő több mint 2000 ülőhelyével az egyik legnagyobb mozinak számít Ausztriában, kedvező elhelyezkedésének köszönhetően profitál a Mariahilf utcájának közelségéből.

A Mariahilfer utca alatt található Európa negyedik legszebb lépcsője, Fillgrader lépcső, mely különlegesen szép kivitelezése miatt vonzza a turistákat.



Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Stadtbekannt.at, Meinbezirk.at,  Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021


Bemutatkozik az 5. kerület

5. Margareten

Az 5. kerület a belső kerületek között frissítően laza hangulával hívja fel magára a figyelmet. A környék mindig is vonzotta a művészeket, itt élt és alkotott például Falco, a 80-as évek legendás popikonja. Napjainkban többnyire diákok és start-up vállakozások élénkítik a korábbi munkásnegyedet a Naschmarkt és a Margaretenplatz körül.

Lakáspiac

Jelenleg átlagosan 5.992 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért, így az 5. kerület a megfizethető belvárosi kerületek közé tartozik. A kerület a 15. legdrágább kerületnek számít Bécsben. A hosszútávú értéknövekedést nézve az árak stabil növekedést mutatnak 2012 óta. Bérlakások tekintetében az átlagos négyzetméterára jelenleg 15,20 EUR/m2. Ezzel az árral az 5. kerületi bérlakások a legolcsóbbak közé tartoznak Bécsben. A bérlakások alacsonyabb árfekvésének egyik oka, hogy a kerületben rendkívül sok a régi építésű, nagypolgári társasház, melyek bérleti díjai hatóságilag szabályozottak.

Az öröklakások átlagos vételára a 5. kerületben 2012 óta közel megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerület lakossága az elmúlt 10 év alatt 5,3%-al növekedett, jelenleg 55.000 ember lakik Margaretenben, amely 2,9%-a a város teljes lakosságának. A kerületi ingatlanok 43%-a bérlakásként szolgál, nagyon kedvelt környék a diákok körében, hiszen több mint 5.000 diák, főként egyetemisták laknak ebben a kerületben.

A Margaretenhof részlete
Fotó: Unsplash

Amit nem érdemes kihagyni az 5. kerületben

Kis mérete ellenére kényelmes és otthonos hangulatot nyújt a Budapest Bistro, mely nagy utcafrontú ablakaival várja vendégeit egy finom kávéra vagy süteményre a kedvelt Pilgramgassén. A bisztró Budapest könnyed hangulatát hozza el Bécsbe magyaros finomságokkal fűszerezve. A magyar tulajdonosok, Lívia és Péter, saját maguk állnak a pult mögött és várják vendégeiket akár egy gyors kávéra vagy egy laktató reggelire.

A Budapest Bistrotól a Pilgramgassén lefelé haladva a kerület főterére, a Margaretenplatzra érkezünk. Itt található a Margaretenhof, Bécs egyik legszebb bérháza, valamint a Schlossquadrat (Kastélynegyed), egy a 14. századig visszanyúló történelmi épületkomplexum, ahol egykori iparosok és kereskedők üzletei helyén, ma elsősorban felkapott éttermek működnek.

Budapest Bistro a Pilgramgassén
Fotó: © Budapest Bistro

A Wientalterrasse egy az U4-es metró vágányai és részben a Wien-folyó felett kiépített terasz, amely nyilvános parkként szolgál. A terasz kellemes fapadlójának hála akár mezítláb is évlezhetik itt szabadidejüket a látogatók.

A kerület nyugati, eddig kevésbé népszerű részére jelentős felértékelődés vár, hiszen gőzerővel épül az U2-es metró meghosszabbítása, melynek 3 új megállója is a kerületben található. Az új U2-es és már meglévő U4-es megállónak köszönhetően a Pilgramgasse fontos átszállóhellyé válik. A következő megálló a Reinprechtsdorfer Straße lesz, ahol az egész környék felpezsdülését várják az új metrómegálló megnyitásától. A Matzleinsdorfer Platzon találkozik majd az U2-es vonal 4 villamosvonallal, a badeni tram-trainnel és a vasútállomással, ahol a városi gyorsvasút törzsvonalai és regionális vonatok is megállnak. A 3 új metrómegálló megnyitását 2028-ig tervezik. Az építkezés azonban nem áll meg, a Matzleinsdorfer Platzól még 2 új megállót kap a metró egészen a Wienerbergig.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021

Bemutatkozik a 4. kerület

4. Wieden

A Naschmarkt és a Belvedere, valamint a Karlsplatz és a Főpályaudvar között elterülő 4. kerület Bécs egyik legkisebb, mégis prominens kerülete. A sűrűn beépített kerületben nagyon alacsony a zöldfelületek aránya, ennek ellenére is Wieden az osztrák főváros egyik legkeresettebb és legelőkelőbb kerülete, amely belvárosi fekvésének, a rengeteg kulturális intézménynek és jó étteremnek köszönhető.

A Karlsplatz metrómegálló Otto-Wagner-pavilonja
Fotó: Pixabay

Lakáspiac

Az átlagos öröklakás négyetméterárak tekintetében a 4. kerület jelenleg Bécs 4. legdrágább kerülete, míg a bérleti díjak árfekvése alapján a 13. legdrágább. Jelenleg átlagosan 9.434 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért. 2012 óta a kerületi öröklakások árai közel megduplázódtak. A bérlakások átlagos négyzetmérerára jelenleg 16,03 euró. A bérleti díjak az elmúlt években stabilan 16-17 EUR/mközött alakultak. A bérlakások alacsonyabb árfekvésének oka, hogy a kerületben rendkívül sok a régi építésű, nagypolgári társasház, melyek bérleti díjai hatóságilag szabályozottak.

Az öröklakások átlagos vételára a 4. kerületben 2012 óta közel megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerület lakossága mindössze 33.212 fő, ez Bécs lakosságának csupán 1,7%-a. Az új építésű lakások száma itt olyannyira alacsony, hogy 2021-ben mindössze 15 darab új lakást adtak át a kerületben. A 4. kerületi lakosok jólétét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az átlagos kerületi lakos 44m2-en él, ami magasan a bécsi átlag 35 m2 felett van. A kerület lakói között 67,5% az osztrákok aránya, amely valamennyivel a bécsi átlag alatt van. A legtöbb külföldi német származású.

A Karlskirche a 4. kerület jelképe
Fotó: Shutterstock

Amit nem érdemes kihagyni a 4. kerületben

A kerület jelképe, az ausztriai barokk építészet remekműve a Károly-templom (Karlskirche), amely megannyi stílust vegyítve Ausztria egyik legkülönlegesebb egyházi építménye. A templom közepén álló panorámalifttel közel 33 méter magasságig lehet utazni, ahol a kupola egyik ablakából egyedülálló kilátás nyílik belvárosra, egy platformról pedig közelről tekinthetőek meg a kupola freskói. A kerület másik említésre méltó temploma az Elisabethkirche (Szent Erzsébet-templom), amely a nyílegyenes Argentinierstraße közepén áll egy hangulatos téren.

Szent Erzsébet-templom
Fotó: Unsplash

A kerület északnyugati, a Karlsplatzhoz és Naschmarkthoz közeli, Freihausviertel nevű része tele van jobbnál jobb éttermekkel és kávézókkal. A Schleifmühlgasséban található a Vollpension cukrászda, ahol nagymamák és nagypapák sütnek, valamint szolgálnak ki. A kávézó mára alacsony nyugdíjú időseket segítő szociális projektté bővült. Ugyanitt, a Freihaus-negyedben található a Schikaneder, Bécs egyik legrégebbi mozija, valamint számos más izgalmas étterem és művészeti galéria.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021

Bemutatkozik a 3. kerület

3. Landstraße

A bécsi belváros keleti kapuja. A Wien Mitte-pályaudvar és modern környéke az osztrák főváros egyik mozgatórugójává nőtte ki magát. A kerületben található legfontosabb látnivalók a Belvedere-kastélykomplexum és a Hunderwasser-ház, de a Duna-csatorna partján elterülő Landstraße sokkal többet nyújt a felfedezni vágyók számára.

A Belvedere és a híres Canaletto-látkép
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

Az átlagos öröklakás négyetméterárak tekintetében a 3. kerület Bécs 7., míg a bérleti díjak árfekvése alapján a 2. legdrágább kerülete. Jelenleg átlagosan 7.452 eurót kell fizetni egy itteni öröklakás négyzetméteréért. 2012 óta a kerületi öröklakások árai kb. 61%-kal emelkedtek. A bérlakások átlagos négyzetmérerára jelenleg 17,69 euró, ennél magasabb átlagárat csak az 1. kerületben találni. A bérleti díjak az elmúlt években stabilan 17-18 EUR/mközött alakultak.

Az öröklakások átlagos vételára a 3. kerületben 2012 óta biztos növekedést mutat
Forrás: immopreise.at

A kerületben 1.494 új építésű lakás található, amely az összes bécsi új építésű lakás 7,3%-a. 38 m2 lakóterület jut egy emberre, ez kis mértékben a bécsi átlag 35 m2 felett van. 91.680 fős lakosságszámával Landstraße Bécs 10. legnépesebb kerülete. A kerület lakossága 2010 óta 10,4%-kal nőtt, a legtöbb ide költöző német, szír, román, afgán és magyar állampolgárságú. Jelenleg a lakosság 67,8%-a osztrák állampolgár, amely alig több mint 1%-kal alacsonyabb a bécsi átlagnál.

A 3. kerület az ingatlanfejlesztők kedvelt célpontja. Az utóbbi években egész városrészek nőttek ki itt a földből, ilyenek a Trienna Living vagy a Triiiple-projekt. A Triiiple 3 darab 31-34 emeletes toronyháza mára meghatározzák Bécs keleti részének látképét. A nemrégiben átadott 260 lakásos projektben még mindig vannak eladó ingatlanok ajánlataink között.

Amit nem érdemes kihagyni a 3. kerületben

A Belvedere és a Hundertwasserhaus mellett érdemes felkeresni a Rochusmarktot, az egykori virágpiacot, amely ma népszerű bevásárlóhely élelmiszerstandokkal és büfékkel. A piactól nem messze nyílik a Sünnhof-Passage, a kerület 2 fontos útját, a Landstraßer Hauptstraßét és az Ungargassét összekötő átjáró. A Biedermeier-házakkal szegélyezett, szűk, macskaköves átjáró különlegessége, hogy az év nagy részében színes esernyők díszítik, illetve karácsonyi és húsvéti dekoráció is látható. 

Sünnhof-Passage a Rochusmarkt közelében

A Rochusmarkttól néhány saroknyira található a hangulatos Arenbergpark, melynek képét kettő, a II. világháború idején épült flaktorony határozza meg. A Főpályaudvar szomszédságában álló hatalmas egykori katonai komplexum, az Arsenal ad helyet az Osztrák Hadtörténeti Múzeumnak. A kerületben található továbbá, a kissé félreeső St. Marx temető, ahol Mozart sírja áll.

A 3. kerület a kulináris élvezetek kedvelői számára is bőven nyújt felfedeznivalót. A Stadtparkban található, gourmet osztrák konyhára specializálódott Steirereck Ausztria egyik legelőkelőbb étterme. A lazább kikapcsolódásra vágyók számára nyaranta kihagyhatatlan a legendás Strandbar Hermann a Duna-csatorna és a Wien folyó találkozásánál. Az utóbbi években felkapott bevásárlóutcává fejlődött Landstraßer Hauptstraße szintén kiváló éttermekkel várja az oda látogatókat.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021

Bemutatkozik a 2. kerület

2. Leopoldau

A Duna és a Duna-csatorna között terül el Bécs 2. kerülete, Leopoldau, magyar nevén Lipótváros. Leopoldau Bécs egyik legnagyobb kiterjedésű kerülete, 19,24 km2-es területével hajszál híján nagyobb, mint az összes többi belvárosi kerület együttvéve. A kerület térképére tekintve nem meglepő, hogy a belváros zöld szívének, tüdejének tartják, hiszen a kerületet 6 millió négyzetméternyi erdő, mező és vízfelület borítja, melyek nagy része a Práterben és az Augartenben található.

2. kerületi látkép a Práter ikonikus óriáskerekével
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

A belvárosi kerületek közül jelenlegi 6.814 négyzetméterárával Leopoldau épphogy helyet kapott a legdrágább kerületek top 10-es listáján. A 9 belvárosi kerület közül csak a 9. és az 5. kerületben alacsonyabbak az átlagos négyzetméterárak. 2012 óta a kerületi öröklakások árai kb. 60%-kal emelkedtek. Míg 2012 decemberében átlagosan 4.056 eurót kellett fizetni egy lakás négyzetméteréért, 2021 decemberében már 6.814 euró az átlagos négyzetméterár. A bérlakások négyzetméterára ezzel szemben alig változott az elmúlt 9 évben, stabilan 16-17 EUR/mközött mozog.

Az öröklakások átlagos vételára a 2. kerületben 2012 óta biztos növekedést mutat
Forrás: immopreise.at

A kerületben 2.218 új építésű lakás található, amely az összes bécsi új építésű lakás 10,9%-a. 33 m2 lakóterület jut egy emberre, ez kis mértékben a bécsi átlag 35 m2 alatt van. 105.848 fős lakosságszámával Leopoldau Bécs 4. legnépesebb kerülete. A kerület lakossága 2010 óta közel 12%-kal nőtt, a legtöbb ide költöző német, szír, román, afgán és magyar állampolgárságú. Jelenleg a lakosság 65,3%-a osztrák állampolgár, amely 4%-kal elmarad a bécsi átlagtól.

A Közgazdasági Egyetem Zaha Hadid által tervezett LC-épülete
Fotó: Unsplash

Amit nem érdemes kihagyni a 2. kerületben

A 2. kerület jelképe a Práter vidámparkja, érdemes azonban lekanyarodni a Prater Hauptallee sétányra is. A gesztenyefákkal szegélyezett sétány sugárútként szeli át a “Zöld Prátert”, a bécsiek által különösen kedvelt 6 km2 nagyságú parkot, amely részben máig megőrizte ártéri erdő jellegét.

Közvetlenül a vidámpark szomszédságában helyezkedik el a Bécsi Közgazdasági Egyetem (Wirtschaftsuniversität Wien) 2013-ban átadott kampusza, melynek minden egyes épületét egy-egy nemzetközi sztárépítész tervezte. A legtöbb épület szabadon látogatható, melyek közül a Zaha Hadid építésziroda által jegyzett, futurisztikus belső tereiről ismert LC-épület a legimpozánsabb.

Légvédelmi flaktorony az Augarten-parkban
Fotó: Pixabay

Hétvégén érdemes ellátogatni a Karmelitermarktra is, az egyik leghangulatosabb belvárosi piacra. Innen nehány saroknyira található az Augarten, Bécs egyik legszebb parkja. A barokk stílusú kert közepén áll a II. világháború idejéből megmaradt 2 légvédelmi flaktorony, melyek meghatározzák a park képét. A parkban álló Augarten-palotában található a Bécsi Fiúkórus székhelye is, ahol óvoda, általános iskola, gimnázium és internátus is működik kizárólag a fiúkórus tagjai számára.


Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021

Bemutatkozik az 1. kerület

1. Innere Stadt


Bécs 1. kerületét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A Belváros (Innere Stadt) a bécsi kultúra színpada: itt található az Állami Operaház, a Burgtheater, az Albertina, a Művészettörténeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Világmúzeum, valamint még számos más színház, múzeum és galéria is. Több kultúra ilyen kis területen talán nem is férne el. Ugyanez igaz az 1. kerület polgáraira is: 16.000 kerületi lakos osztozik a császárváros központján 250.000 itt dolgozóval és turistával.

A Graben ünnepi díszben
Fotó: Unsplash

Lakáspiac

Az ingatlanok tekintetében Bécs 1. kerülete hagyományosan a főváros legdrágább kerülete, mind az eladó ingatlanok, mind a bérlakások tekintetében. 2012 óta a kerületi örökalkások árai csaknem megduplázódtak. Míg 2012 novemberében átlagosan 10.154 eurót kellett fizetni egy lakás négyzetméteréért, 2021 novemberben már 19.440 euró az átlagos négyzetméterár. A bérlakások négyzetméterára ezzel szemben szinte egyáltalán nem változott az elmúlt 9 évben, stabilan 19-20 EUR/mközött mozog.

Az öröklakások vételára az 1. kerületben 2012 óta megduplázódott
Forrás: immopreise.at

A kerületben mindössze 131 új építésű lakás található, amely az összes bécsi új építésű lakás 0,6%-a. 55 m2 lakóterület jut egy emberre, amely magasan a bécsi átlag 35 m2 felett van. További érdekesség, hogy az 1. kerület az egyetlen Bécsben, amelynek csökkent a lakossága az elmúlt 10 évben. A kerület lakossága 2020-ban mindössze 16.047 fő volt, amely 2,9%-kal kevesebb, mint 2010-ben. A lakosság 74,4%-a osztrák állampolgár, amely 5%-kal magasabb a bécsi átlagnál. A legtöbb külföldi lakos német, orosz, szerb, olasz és amerikai.

Az eredeti Sachertorte a Hotel Sacher kávéházából

Amit nem érdemes kihagyni az 1. kerületben

Az 1. kerületben járva érdemes felkeresni a belváros legszebb parkjait, például a Volksgartent és a Burggartent. Utóbbi különlegessége a Pillangóház (Schmetterlingshaus), melyen a pillangókkal és trópusi növényekkel Bécs egyik legkülönlegesebb hangulatú kávézója, a Palmenhaus is osztozik. 

A Grabenen járva érdemes útba ejteni a Meinl am Graben nevű áruházat, ahol Bécs, Ausztria és a világ gourmet élelmiszer-kölönlegességeit vásárolhatjuk meg. A monarchia legpompásabb időszakát megidéző épület önmagában is megér egy látogatást.

Fotó: Alisa Anton (Unsplash)

A csillogó bevásárlóutcáktól távolabb eső, szűk, középkori hangulatot idéző utcákat szintén érdemes útba ejteni. Ilyen a Schönlaterngasse, a Blutgasse, a Bäckerstraße vagy a Mölkersteig.

A múzeumok kedvelői számára érdekes lehet a Weltmuseum (Világmúzeum), amely a világ egyik legnagyobb, minden kontinenst felölelő néprajzi gyűjteményével várja az érdeklődőket, jelenleg online tárlatvezetés keretein belül is.

Forrás: Stadt Wien, Immopreise.at, Otto Immobilien Wohnmarkt Magazin 2021

Idén nincs megállás a bécsi ingatlanpiacon

2021-ben kilőttek a bécsi ingatlanárak

Hatalmas az öröklakásokra mutatkozó kereslet Bécsben és mindez igáig az évben látszólag féktelen. A hatalmas kereslettel sajnos továbbra is kifejezetten szerény kínálat áll szemben, a kínálat nagymértékű bővülése pedig a közeljövőben sem valószínű. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzet következménye az áremelkedés, amely minden bizonnyal folytatódni fog. Az öröklakások árai idén 5-7,5%-kal, a bérleti díjak viszont “csupán” az infláció mértékével emelkedtek.

Az ingatlanpiacra elsősorban a növekvő optimizmus, a gazdasági fellendülés és az alacsony kamatok voltak hatással. Az intézményi befektetők jelenleg szintén előszeretettel vásárolnak lakásokat. Míg a bérlakások árai stabilak maradtak, az öröklakások és nyugdíj előtakarékossági lakások áraira a nagyarányú áremelkedés volt jellemző. A drágulás mértéke elsősorban az ingatlan elhelyezkedésétől függ.

Bécsben idén 17.600 lakást adnak át, amely 1000-rel több, mint a tavalyi évben. 2022-ben 18.500 új lakást adnak át, 2023-ban viszont csökkenés várható az új lakások számában a kiadott építési engedélyeket tekintve. 2020-ban még meglehetősen sok építési engedélyt adtak ki, ennek hatása 2023-ig tarthat ki.

Kevés az építési telek
 

Bécsben jelenleg elsősorban a peremkerületekben és városfejlesztési területeken folynak építkezések, például a Főpályaudvar környékén, valamint a 10., 21., 22. és 23. kerületben. Általánosan elmondható, hogy nagyon kevés a kivitelezők számára megszerezhető építési telek.

Az idei év folyamán nagymértékben megnövekedett építőanyagárak területén jelenleg enyhülés érezhető, a drágulás vélhetően már túl van a tetőpontján.

A nyugdíj előtakarékossági lakások vásárlása még mindig igen keresett befektetési modell. Az eladott lakások átlagos mérete kis mértékben csökkent. A legtöbb befektető inkább a szobák száma, mintsem a lakóterület negysága alapján választ – kétszobás lakások 35-45 m2, a háromszobásak pedig 65 m2-ig kelendőek. A befektetési lakások átlagos vételára 2021-ben 245.000 euró volt, amely 10.000 euróval több, mint 2020-ban. Az átlagos négyzetméterár 2021-ben 4.850 euró (2020: 4.454). Az áramelekedés oka részben az építőanyagok árának emelkedése. Mivel a bérleti díjak jelenleg lassabban nőnek, mint az öröklakások vételárai, gyengébbek a hozamok is. Az EHL Immobilien ügyvezetője, Karina Schunker szerint az átlagos hozam viszont még így is kb. 3,2%, ami kimondottan jónak mondható Bécsben.

Forrás: Die Presse

Megegyezett a kormány: Jöhet a fűtés-rendszerváltás

Nagyszabású, országos szintű fűtéskorszerűsítésről döntött az osztrák kormány 2021 áprilisában. A kormány és a szövetségi tartományok megegyeztek, hogy 2035-ig le kell cserélni az összes széntüzelésű- és olajfűtést, 2040-ig pedig az összes gázfűtést az országban.

A Statistik Austria adatai szerint jelenleg kb. 3,9 millió háztartás van Ausztriában, melyek közül 1 millió rendelkezik gázfűtéssel és további félmillió fűt olajjal vagy szénnel. A kormány fokozatosan tervezi betiltani az említett 3 fűtéstípust. Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter (Zöldek) szerint az átállás nem csak a környezetvédelmet szolgálja majd, hanem a gazdaságot is. Az összesen 4,5 milliárd euróra rúgó állami befektetés 64.000 klímabarát munkahelyet is teremt majd Ausztriában.

Fotó: He Gong (Unsplash)

A szén- és olaj alapú fűtési rendszerek kivezetését 2035-ig tervezik megvalósítani, ennek részeként 2022-től a szén- vagy olajfűtést lecserélni kívánók már csak környezetbarát fűtési rendszer kiépítésére kaphatnak engedélyt. 2025-től le kell cserélni az összes kiöregedett szén- és olajkályhát. Az átállás második lépése, hogy 2040-ig  le kell cserélni az összes fosszilis gázzal működő fűtést, ezért 2025-től az új építésű házakban már nem engedélyezett a gázfűtés kiépítése.


A környezetszennyező szén-, olaj- és gázfűtések alternatívája többek között a távhő, a hőszivattyú, a napkollektorok és a fabrikett alapú fűtés. Egyelőre azonban kérdéses, hogy milyen módon zajlik majd az átállás például a több százezer bécsi régi építésű házban, amelyekben jelenleg szinte kizárólag egyedi gázfűtést alkalmaznak. A környezetvédő szervezetek üdvözlik a döntést, a WWF szerint azonban még gyorsabb tempóban kellene betiltani a környezetszennyező fűtésrendszereket.

A bécsi távhőszolgáltató és szemétégető Hundertwasser által tervezett épülete
Fotó: domeckopol (Canva)

Ausztriában még mindig több mint félmillió háztartásban fűtenek olajjal és további kb. 1 millióban gázzal. A jobboldali ÖVP és a Zöldek koalíciójából álló kormány azonban elkötelezett a környezetbarát fűtésre való átállás iránt: a Környezetvédelmi Minisztérium 650 millió euró állami támogatást különített el a következő 2 évre fűtéscsere és házfelújítások céljára. A különösen rászoruló háztartások számára pedig további 100 milliót különítenek el.

Forrás: DerStandard, Wiener Zeitung

Túl magas bérleti díj: 75.000 euró jár vissza a bérlőnek

Gyakran hangsúlyozzuk ügyfeleinknek, hogy az 1945 előtt épült ingatlanok nem kifejezetten alkalmasak befektetési célra. Az alacsonyabb árak és a bécsi nagypolgári házak elragadó szépsége miatt csábítónak tűnhet ugyan egy régi építésű ingatlan megvásárlása, tudni kell viszont, hogy az ilyen ingatlanok bérbeadása nem túl kifizetődő.

Ausztriában a legtöbb 1945 előtt épült „Altbau“ ingatlan bérbeadása hatósági bérleti díjhoz kötött. A hatósági bérleti díj Bécsben jelenleg 5,81 euró négyzetméterenként, amely az 1945 után épült „Neubau“ ingatlanokért kérhető kb. 14-15 eurós négyzetméterárhoz képest meglehetősen alacsony.

A díszes és ízlésesen felújított bécsi nagypolgári házakba nem nehéz beleszeretni
Fotó: Mihal Jarmoluk

Abban az esetben, ha a bérlő rájön, hogy a bérbeadója a hatóságilag kiszabott bérleti díjnál magasabb áron adja ki neki a lakást, visszakövetelheti a hatósági és a ténylegesen fizetett bérleti díj különbségét. Határozott idejű bérleti szerződés esetében akár a bérleti viszony kezdetéig visszamenőleg visszakövetelhető a bérleti díj különbsége. A turpisságra rájönni pedig nem nehéz, hiszen egyre több jogi cég vállalja a bírósági eljárás lefolytatását a bérlő képviselőjeként. Az ilyen cégek általában 36% jutalékot kérnek a visszajáró bérleti díj különség összegéből és komoly marketingkampányt folytatnak városszerte, valamint ügynökeik személyesen is járják a II. világháború előtt épült házakat, hogy új ügyfeleket szerezzenek.

Nagy belmagasság, magas ablakok
Fotó: Beazy / Unsplash

Egy ilyen „bérleti díjat csökkentő“ bírósági eljárásokat finanszírozó céget bízott meg bérleti szerződésének vizsgálatával az a bécsi hölgy is, aki 10 év után költözött ki 10. kerületi bérlakásából. Kiderült, hogy az érintett hölgy 10 éven át havonta 600 euróval fizetett többet 108 m2-es bérlakásáért, mint amennyit a bérbeadó törvényileg kérhetett volna érte, így sikeresen visszakövetelhet 75.000 eurót a lakás tulajdonosától. Az ügy még nem zárult le, a rekord magasságú összeg miatt a lakástulajdonos bírósághoz fordult, de az eljárást finanszírozó Miete Runter cég szóvivője szerint a kamatok miatt a bérlőt megillető összeg végül még magasabbra is rúghat, mint 75.000 euró!

Az említett hölgy figyelmét egyébként egy ismerőse hívta fel arra, hogy túl sokat fizetett. A hölgy ráadásul bizalmi kapcsolatot ápolt bérbeadójával, melynek a visszatérítendő összeget elnézve minden bizonnyal annyi. Ami viszont tény, hogy egyre több a bérleti díj visszaköveteléssel foglalkozó cég és a bérleti jogi felvilágosítás is egyre szélesebb körű, ezért egyre kevésbé érdemes régi építésű ingatlant a hatóságilag meghatározottnál magasabb bérleti díjon bérbeadni.

Forrás: DerStandard

Amikor a szerelem kiköltözik

Amikor nem házasságban, de egy háztartásban élő párok szakítanak, gyakran felmerül a kérdés, hogy mi történjen a közös lakással. A kérdéskör jogilag sajnos még nem megoldott, ezért a legjobb, ha az ember előre felkészül egy ilyen szomorú eseményre.

A Statistik Austria adatai alapján egyre több, a 2020-as évben már kb. 420.000 pár lakott együtt házasságkötés nélkül Ausztriában. Jogi szempontból ezek a párok jelenleg igencsak mostoha módon vannak kezelve, így szakítás esetén gyakran problémákba ütköznek.

1. Mi történik, ha a bérleti szerződés csak az egyik fél nevén van?

Ebben az esetben a bérleti szerződésben szereplő fél tulajdonképpen egyik napról a másikra utcára teheti a másik személyt és zárat is cseréltethet a bérbeadó hozzájárulásával. Abban az esetben is adódhatnak viszont problémák, amikor a bérleti szerződésben mindkét személy szerepel. Ahhoz, hogy az egyik személy kiléphessen a bérleti szerződésből szüksége van a bérbeadó és a másik bérlő hozzájárulására is. Ilyen esetekben könnyen előfordulhat, hogy a bérbeadó a szerződésben maradó bérlőtől egy kezes belépését kéri, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kettő helyett egy személy is tudja fizetni a bérleti díjat.

2. Mi történik, ha a pár egyik tagja meghal?

Ebben az esetben az Osztrák Bérleti Törvény alapján az élettárs veszi át a bérleti jogot, amennyiben a pár tagjai legalább 3 éven át egy gazdasági szempontból a házassághoz hasonlító közös háztartásban éltek. Ehhez szükséges, hogy az életben maradó bérlőnek sürgősen szüksége legyen lakhatásra. Amennyiben az életben maradó fél nem akarja átvenni a teljes bérletet, 14 napon belül kell ezt jeleznie. Abban az esetben, ha a pár tagjai kevesebb, mint 3 évig éltek együtt, a továbblépés attól függ, hogy együtt költöztek-e be a lakásba. Ha igen, akkor nem számít a 3 éves szabály, ellenkező esetben viszont az életben maradónak új szerződést kell kötnie a bérbeadóval, amely a bérleti díj emelésével járhat.

3. Mi történik, ha a pár egyik tagja meghal és az élettársak saját öröklakásban laktak?

Amennyiben az elhalálozott fél nem végrendelkezett, az életben maradó élettárs még egy évig maradhat a lakásban. Ez alatt az idő alatt nem kell bérleti díjat fizetnie az örökösöknek, kizárólag a közös költséget kell állnia.

4. Milyen óvintézkedéseket célszerű tenni építkezés esetén?

Ez mindig érzékeny téma. Közös hitelfelvétel esetén a legjobb, ha mindkét fél szerepel az ingatlan tulajdoni lapján, így szakítás esetén egyik fél sem adhatja el vagy jelzálogosíthatja el az ingatlant a másik hozzájárulása nélkül.

5. Hogy működnek a tulajdoni viszonyok?

Kizárólag családi házak esetében lehetséges a tulajdoni hányadokat aszerint felosztani, hogy melyik fél mennyi pénzt tett bele az ingatlanba. A tulajdoni lapon lehetséges pl. 90:10 arányt is megadni, amennyiben az egyik fél sokkal többet fizetett a vételárból. Az egyik tulajdonos azonban bármikor dönthet úgy, hogy eladja a részét a házból, ehhez pedig a másik tulajdonos hozzájárulására sincs szüksége. Házasságkötés nélkül együtt élő párok számára nem lehetséges terhelési és értékesítési tiltást bejegyeztetni a földhivatalban, ezért célszerű kölcsönös elővásárlási jogot bejegyeztetni, hogy az egyik fél megvásárolhassa a másik tulajdonrészét az ingatlanból, ha ő úgy dönt, hogy eladná azt.

6. Milyen további óvintézkedéseket lehet tenni?

Markus Kaspar Bécsi jegyző azt ajánlja, hogy a kapcsolat mindkét tagja külön-külön vezesse, hogy mire mennyit költött, milyen felújításokat végzett el saját maga. Ezekről érdemes írásos igazolást kérni a társtól, valamint célszerű megőrizni a számlákat is.

A szakértő melegen ajánlja továbbá, hogy a felek kössenek meg egy a házassági szerződéshez hasonló élettársi szerződést, amely bár nem hangzik túl romantikusan, a törvényi szabályozás hiányában viszont mind a szakítás, mind egy esetleges haláleset alkalmával fontos lehet.

Forrás: Die Presse